Usein Kysytyt Kysymykset

Mitä DNA-testi tarkoittaa?

DNA-testissä tarkastellaan laboratorio-olosuhteissa geenejäsi, jotka olet perinyt vanhemmiltasi.

Mitä voin oppia geenitesteistä?

Riippuen kiinnostuksestasi, testejä voidaan tehdä mm. kartoittamaan mahdollisia terveysriskejä, ymmärtämään mahdollisia potentiaalejasi suorituskykysi suhteen, selvittämään sinulle sopivaa ruokavaliota ja yleisesti antamaan suosituksia sinun geeniperimällesi sopivista elämäntavoista.

Geenitestien tuloksia voi olla joskus hieman hankala ymmärtää, mutta ammattitaitoiset geenitestien tulkitsijat voivat auttaa näissä asioissa. Tosin Nordic Genexin toiminnan yksi kulmakivistä on tarjota asiakkaille raportteja, jotka ovat helposti ymmärrettäviä ja käytännönläheisiä.

Mitä hyötyjä ja haittoja geenitestauksista voi olla?

Hyödyt:

Geenitesteistä voi olla hyötyä sinulle olivatpa tulokset sitten positiivisia tai ei. Joillekin ihmisille testitulokset toimivat hyvänä työkaluna pyrittäessä parempiin urheilusuorituksiin. Toisille taas testeistä saatava tieto voi tuoda helpotuksen kun joitakin terveyteen liittyviä riskialttiuksia saadaan kartoitettua. Testaus voi myös motivoida elämäntapamuutoksiin tai hyvän elämänlaadun ylläpitoon. Luonnollisesti testaus voi myös helpottaa lääkäreiden työtä tehtäessä terveyteen liittyviä päätöksiä. Esimerkiksi tulosten perusteella voidaan päättää seurannan tiheydestä jos potilaalla on alttiuksia joihinkin perinnöllisiin sairauksiin. Tietoa alttiuksista voidaan myös hyödyntää suunniteltaessa terveyteen liittyviä ohjeistuksia liittyen painonhallintaan ja liikuntaan.

Haitat:

Geenitestauksilla on yleisesti ottaen todella pieni riski vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen terveyteen. Joillakin ihmisillä testaus ja tulosten läpikäynti voi olla kuitenkin haasteellisempaa henkisesti.

On huomioitavaa, että geenitestaus ei voi kertoa kaikkea perityistä sairauksista. Esim. epäedullinen geenivariaatio jonkin geenin kohdalla ei välttämättä tarkoita sitä, että sairastut. Geenivariaatio kertoo kohonneesta perinnöllisestä riskistä jonka alttiuteen voi vaikuttaa ravinnolla ja elämäntavoilla.

Milloin minun kannattaisi testauttaa itseni?

Ihmisillä voi olla monia syitä geeniperimänsä selvittämiseen. Nykyisin yhä useammat ottavat testin ymmärtääkseen paremmin omaa geeniperimäänsä ja kuinka sen tiedon myötä voi elää terveellisemmin ja pitempään. Geenianalyysejä käytetään myös paljon urheilussa kun halutaan optimoida harjoittelu ja ruokavalio parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi. Nordic Genexin tarjonta kohdistuukin juuri näille osa-alueille. Nordic Genexin koulutetut geenianalyysien tulkitsijat voivat auttaa sinua valitsemaan itsellesi ja omiin tarpeisiisi sopivan tuotteen.

Paljonko DNA-testaus maksaa?

Markkinoilla on paljon erityyppisiä ja hintaisia testejä. Halvimmissa testeissä käydään läpi vain muutamia geenejä. Kalleimmat testit voivat maksaa jopa 2 000 EUR. Nordic Genexin analyysit maksavat n. 200-350 EUR. Saat myös halutessasi henkilökohtaisia tulkintapalveluja kouluttamiltamme terveys- hyvinvointialan palveluja tarjoavilta tahoilta vaikkakin raporttimme on suunniteltu käytännönläheisiksi ja helposti ymmärrettäviksi.

Kuinka tilaan DNA-analyysin?

Paras tapa tilata testi on käydä jälleenmyyjämme juttusilla, joka voi esitellä testin sisällön tarkemmin. Voit tehdä tilauksen ja maksaa sen suoraan jälleenmyyjällemme. Jälleenmyyjämme löydät nettisivuiltamme kohdasta Edustajat. Voit tilata DNA-testin halutessasi myös verkkokaupastamme tai sähköpostilla osoitteesta annika@nordicgenex.com tai yhteydenottolomakkeellamme. 

Kuinka kauan ottamani näyte säilyy?

Toivomme, että lähetät näytteen 24 tunnin sisällä. Näyte kyllä säilyy hyvänä postitoimituksen ajan.

Voinko ottaa testin lapselle?

Voit ottaa testin lapselle. Mikäli kyseessä on nuori lapsi, syljen erittäminen putkiloon voi olla haasteellista. Suosittelemme alle 6 vuotiaille lapsille näytteen ottoa limakalvonäytteenä eli vanupuikolla. Jos tilaa testin jälleenmyyjältä, mainitse tästä hänelle, jotta voimme lähettää oikeanlaisen näytteenottovälineen. Mikäli tilaat verkkokaupan kautta, lähetä meille vaikka yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostilla viesti, että haluat limakalvonäytteenottovälineen kyseiseen tilaukseen liittyen.

Kuinka kauan tulosten saaminen kestää?

Saat tulokset n. 3-4 viikon kuluessa siitä, kun näytteesi on saapunut laboratorioomme (siis ei lähetyspäivästä laskettuna). Näytteet analysoidaan suomalaisissa ja kansainvälisissä geenien testaukseen erikoistuneissa laboratorioissa.

Miten saan raporttini?

Testitulostesi ja raporttisi valmistuttua saat sähköpostin, jossa on linkki palvelimelle, josta saat ladattua raporttisi. Raporttisi lataamista varten tarvitset salasanan, joka lähetetään sinulle tekstiviestillä puhelimeesi. Raporttisi on palvelimellamme pdf-muodossa. Muista sallia tietokoneellasi ponnahdusikkunat toimintoa varten. Mikäli et ole varma, onko toiminto sallittu, kirjoita tietokoneesi hakutoimintoon sana Ponnahdusikkunat, niin pääset näkemään asetukset.

Onko DNA-testin näytteenotto helppoa ja miten näyte otetaan?

Testinäytteen ottaminen on todella helppoa. Testipaketin sisältä löydät selvät ohjeet, miten näyte otetaan. Pääosa testeistä otetaan sylkinäytteenä putkiloon, joissakin tapauksissa limakalvonäytteenä vanupuikolla poskien sisäpinnoilta. Mikäli sylkinäytteen ottaminen on hankalaa esim. lapsilta tai joissakin muissa erikoistapauksissa, ilmoita tästä tilauksen yhteydessä, jotta voimme lähettää oikeanlaisen näytteenottovälineen.

Mitä tulee ottaa huomioon näytettä lähettäessä?

Näytelaatikossa on selkeät ohjeet näytteen ottamiseen. Käytät näytteen palauttamiseen samaa laatikkoa kuin missä sait näytteenottovälineet. Näytteen postimaksu on valmiiksi maksettu. Näytettä palauttaessasi laatikossa tulee olla sisällä näytteen lisäksi allekirjoitettu lomake huolellisesti täytettynä ja allekirjoitettuna. Käännä laatikkoon päällimmäiseksi kansi, jossa on palautusosoite. Käytä laatikon sulkemiseen laatikossa olevaa suljinteippiä. Muista tallentaa itsellesi näytteesi liittyvä viitenumero. Yksi helppo tapa on ottaa täytetystä lomakkeesta kuva puhelimella itsellesi.

Mitä tietoja kysytään näytteenottolaatikossa tulevassa lomakkeessa?

Lomakkeessa kysytään nimesi ja yhteystietojesi lisäksi tilaamasi testin tai testien nimet. Yhteystietojasi tarvitsemme kommunikointiin tulosten valmistuttua. Lisäksi lomakkeessa kysytään sukupuoli, mistä ostit testin, testiraportissa käytettävä kieli sekä näytteeseen liittyvät sarjanumerot sekä viitenumerot.

Missä lomakkeeseen ilmoitettava sarjanumero ja viitenumero sijaitsevat:

Sarjanumero: Sarjanumero sijaitsee sylkinäyte- ja limakalvonäytteissä näyteputkilossa. Mikäli näytteenottovälineenä on paperikuoressa olevat vanupuikot, sarjanumero löytyy paperikuoren päällä olevasta tarrasta.
Viitenumero: Viitenumerotarra sijaitsee sylkinäytteisiin liittyen näytteenottovälineen rasian kannessa. Limakalvonäytteissä viitenumero on liimattu putkiloon. Mikäli limakalvonäytteessä näytteenottovälineenä ovat paperikuoressa olevat vanupuikot, viivakoodi sijaitsee paperikuoren päällä.

Ovatko testitulokset luotettavia?

Testitulokset ovat luotettavia ja kaikki tulkinnat perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin. Tieteellisiä tutkimuksia päivitetään geneetikon toimesta ja näytteet tutkitaan luotettavissa laboratorioissa.

Minkälainen on tietoturvani DNA-testien suhteen?

Nordic Genex toimittaa testitulokset ainoastaan henkilöille, jotka ovat antaneet sähköpostiosoitteensa tätä tarkoitusta varten. Testiraportissa ei näy testatun henkilön nimeä, osoitetta tai muita henkilökohtaisia tietoja. Testituloksia ei anneta kolmansille osapuolille kuin ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku lain edustaja sitä lain voimalla vaatisi. Näyteraporttinumero ja siihen liittyvä henkilötieto varastoidaan ainoastaan Nordic Genexin tietokannassa ja siihen ei ole sisäänpääsyä ulkopuolisilla. Testituloksia voidaan käyttää tieteelliseen ja tilastolliseen tutkimustyöhön. Kerätty raakadata on Nordic Genexin omaisuutta, mutta voit halutessasi pyytää poistamaan kaikki henkilökohtaiset tiedot.

Jos haluan henkilökohtaista tulkintaa testituloksieni suhteen, mistä saan niitä?

Testiemme tulkintoja tarjoavat mm. lääkärit ja ravintoterapeutit. Löydät edustajiemme tarjoamista palveluista lisätietoja verkkosivuiltamme kohdasta Edustajat. Verkostossamme toimivat lääkärit tarjoavat luonnollisesti myös lääkäripalveluja.

Mikä on suolistoterveystesti?

Suolistoterveys analyysimme antaa meille mahdollisuuden tutkia suolistosi bakteereja sekä tunnistaa, mitkä bakteerit elävät suolistossa, kuinka paljon niitä on ja miten ne vaikuttavat kehoosi. Näytteesi analysoidaan bakteeriesi DNA:sta laboratoriossa käyttämällä uusinta tekniikkaa tarkkojen tulosten saamiseksi. Mikrobiomin analyysi voi osoittaa, ovatko ravitsemuksesi ja suoliston ekosysteemi tasapainossa vai onko sinun tehtävä muutoksia ruokavalioon vaikuttaaksesi bakteerikoostumukseen ja parantaaksesi suolistoterveyttäsi. 

Miksi suolistoterveystestin tekeminen kannattaa?

Enimmäkseen bakteereista koostuvan suoliston mikrobiomin on todettu vaikuttavan hyvin paljon yleisterveyteemme. Monimuotoinen ja tasapainoinen mikrobiomi voi auttaa useiden sairauksien ehkäisyssä. Näistä esimerkkinä metaboliset sairaudet (liikalihavuus, tyypin 2 diabetes), ruoansulatusongelmat, suolistosairaudet, autoimmuunisairaudet ja jopa sydänsairaudet.

Kuinka otan suolistoterveystestin ja kuinka kauan tulosten valmistuminen kestää?

Testin ottaminen on helppoa. Saat näytteenottovälineet ohjeineen suoraan kotiisi muutaman päivän kuluessa tilauksesi tekemisestä. Ulostenäytteen ottaminen on helppoa ja lähetät näytteen takaisin meille samalla postituslaatikolla. Saat tuloksesi n. 3 vkon päästä näytteesi saavuttua meille. Tulokset ladataan palvelimeltamme sinulle toimitetun sähköpostilinkin sekä salasanan avulla.

Mikä on verikoeanalyysi?

Verikoeanalyysimme on suunniteltu siten, että sitä voi käyttää rinnakkain myös hyvänä lisätukena geenitestauksen ohella eli voit verikokeiden avulla tarkistaa nykytilanteesi varsinkin niiltä osa-alueilta, joissa sinulla on geeniperimääsi liittyviä haasteita.

Verikoeanalyysin ja geenitestin avulla pystyt entistäkin paremmin suunnittelemaan elämäntapoja sekä ravitsemusta ja verikoeanalyysi toimii myös hyvänä mittarina seuratessasi tehtyjen muutosten vaikutuksia.

Miten verikoeanalyysi tehdään?

Verikoeanalyysi tehdään antamiesi laboratoriostasi saamiesi verikoetulosten perusteella. Saat tulostesi pohjalta kirjallisen raportin, jossa verikoetuloksiesi pohjalta annetaan suosituksia mikäli tarpeen esim. ravinnon ja elämäntapojen osalta.

Miksi verikoeanalyysi kannattaa tehdä?

Verikoeanalyysi on hyvä tapa seurata esim. ruokavalioon tai elämäntapoihin tehtyjen muutoksien vaikutuksia. Verikoeanalyysi on hyvä työkalu seurantaan varsinkin DNA-testauksen ohella.

Ota yhteyttä

Jätä meille yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Yhteydenottolomake
 

Tietosuojaseloste
Sulje ikkuna

Tietosuojaa koskeva seloste

Rekisterinpitäjä

Nordic Genex Oy (Y-tunnus 2821643-6)
Myöhemmin tässä selosteessa Yritys

Tietosuoja-asioista vastaava henkilö ja/tai yhteyshenkilö

Annika Kalvia
0400 538 833
annika@nordicgenex.com

Henkilörekisterin nimi

Nordic Genex Oy asiakas- ja markkinointirekisteri

Kerättävät henkilötiedot

Keräämme asiakassuhteen hoitamiseksi tarpeellisia henkilötietoja, kuten asiakkaan nimi ja yhteystiedot sekä palvelun käyttäjätietoja. Keräämme henkilötiedot rekisteröidyltä itseltään sekä muista julkisista saatavilla olevista viranomaisen ylläpitämistä rekistereistä ja muista ulkoisista lähteistä, kuten kaupparekisteristä tai muusta vastaavasta julkisesta yritysrekisteristä. Lisäksi keräämme yhteydenottolomakkeiden täyttäneiden tiedot ja käytämme niitä edellä mainittuihin asiakassuhteen ylläpitämiseen liittyviin tarkoituksiin.

Henkilörekisterin käyttötarkoitus ja käsittelyperuste

Henkilötietoja käsitellään voimassa olevan lainsäädännön sallimissa rajoissa verkkopalvelun testaukseen, asiakassuhteen hoitamiseen sekä palveluista tiedottamiseen ja neuvontaan. Saatamme käyttää rekisteröidyn tietoja käyttäjätilastojen keräämiseen ja näiden analysointiin. Kerättyjä tietoja käytetään myös markkinointiviestintään. Henkilötietojen käsittely markkinointiviestintään perustuu henkilön antamaan suostumukseen yhteydenottolomakkeella. Suoramarkkinointi lopetetaan asiakkaan pyynnöstä. Henkilö voi milloin tahansa peruuttaa suostumuksensa ilmoittamalla siitä edellä mainitulle yhteyshenkilölle. Henkilötietojen käsittely voi olla tarpeen Yrityksen ja rekisteröidyn välisen asiakassuhteen oikeutettujen etujen toteuttamiseksi. Yrityksellä on oikeutettu etu käsitellä henkilötietoja markkinointi-, palvelu- ja asiakasanalyyseissa ja palvelun testauksessa. Markkinointitarkoituksiin saattaa liittyä myös profilointia. Rekisteröidyllä on tällöin oikeus vastustaa henkilötietojen käsittelyä.

Henkilötietojen käsittelijät

Henkilötietoihin on pääsy vain asiakassuhteen hallinnoinnista ja markkinoinnista vastaavilla henkilöillä.

Tietojen luovutus

Henkilötietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille, eikä siirretä Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle, ellei se ole palvelun teknisen toteuttamisen vuoksi tarpeellista. Mahdollisissa tietojen luovuttamisen ja siirtämisen tilanteissa noudatetaan tietosuojalainsäädännön vaatimaa tietosuojan tasoa ja muita tarvittavia turvatoimia.

Evästeet

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka selain tallentaa käyttäjän päätelaitteelle. Evästeet sisältävät nimettömän, yksilöllisen tunnisteen, jonka avulla voimme tunnistaa ja laskea sivustollamme vierailevat eri selaimet. Evästeiden ja muiden vastaavien tekniikoiden käytön tarkoituksena on analysoida ja kehittää palvelujamme edelleen käyttäjiä paremmin palveleviksi sekä kohdentaa mainontaa. Käyttäjä voi estää evästeiden käytön tai tyhjentää evästeet selaimen asetuksista.

Rekisterin suojaus

Suojaamme henkilötietoja asianmukaisin teknisin ja organisatorisin menetelmin. Tiedot kerätään tietokantoihin, jotka ovat palomuurein, salasanoin ja muin teknisin tietoturvakeinoin suojattuja. Tietokannat ja niiden varmuuskopiot sijaitsevat lukituissa ja vartioiduissa tiloissa ja tietoihin pääsevät käsiksi vain tietyt, ennalta nimetyt henkilöt.

Henkilötietojen säilytysaika ja hävittäminen

Henkilötietoja säilytetään niin kauan kuin niitä tarvitaan siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty ja käsitelty, tai sopimuksen täytäntöön panemiseen tai niin kauan kuin laki ja säännökset niin edellyttävät. Tämän jälkeen henkilötiedot tuhotaan asianmukaisesti.

Rekisteröidyn oikeudet

Rekisteröidyllä on seuraavat oikeudet:

  1. Rekisteröity pääsee pyytäessä häntä koskeviin henkilötietoihin liikesalaisuuden ja sisäisten arvioiden sallimissa rajoissa. Tarkastuspyyntö tulee lähettää edellä mainitulle yhteyshenkilölle kirjallisesti ja allekirjoitettuna sekä henkilön on tunnistauduttava luotettavalla tavalla.
  2. Rekisteröity voi pyytää tietojen oikaisua, jos tiedot ovat puutteellisia tai virheellisiä.
  3. Rekisteröity voi pyytää tietojen poistamista, milloin niiden käsittelyyn ei ole tietosuojaa koskevassa lainsäädännössä tarkoitettua ja rekisteröidyn suostumuksesta riippumatonta syytä.
  4. Rekisteröidyllä on oikeus rajoittaa henkilötietojen käsittelyä, jos tietojen oikeellisuus tai lainmukaisuus näin edellyttää, tai vastustamisoikeuden mukaisesti rekisteröity pyytää rajoittamaan henkilötietojen käsittelyä vain tietojen säilyttämiseen.
  5. Rekisteröidyllä on oikeus vastustaa tietojen käsittelyä suoramarkkinointitarkoituksiin Yrityksen oikeutetun edun perusteella.
  6. Rekisteröity voi pyytää tietojen siirtämistä toiselle rekisterinpitäjälle, mikäli se on turvallista ja teknisesti mahdollista.
  7. Rekisteröidyn tulee lähettää oikeuksiaan koskevat pyynnöt kirjallisena tai sähköpostitse seuraavilla yhteystiedoilla:

Nordic Genex Oy
Tarkastus-/muu henkilötietoihin kohdistuva pyyntö
annika@nordicgenex.com

Yritys vastaa pyyntöihin 1 kuukauden sisällä pyynnön esittämisestä, ellei ole erityisiä syitä pidentää vastaamisaikaa.

Sulje ikkuna
Tilaa testi tästä »